Sunday, May 29, 2011

Apa kata JAKIM tentang 'TAWASSUL'

Nukilan dari sebuah buku keluaran JAKIM yang bertajuk "PENJELASAN ISTILAH YANG BOLEH MEMBAWA PENYELEWENGAN AKIDAH." pada halaman 6. Poin yang ke 5 iaitu 'Tawassul'. Lihat garisan merah pada gambar di bawah:Kenyataan: """tawassul YANG DITEGAH""" ialah memohon tawassul KEPADA ROH ORANG MATI supaya roh itu MENOLONG MENUNAIKAN HAJAT KEPERLUANNYA atau MEMOHON SUPAYA ROH TERSEBUT MELEPAS ATAU MENOLAK SESUATU BALA BENCANA YANG MENIMPANYA, atau MEMOHON SECARA BERNAZA DENGAN KATANYA "WAHAI SYEKH SI ANU...." dengan DISEBUT NAMANYA dan lain-lain lagi.

Jelas, inilah prinsip dan pegangan JAKIM berkenaan tawassul. Adakah selepas ini anda ingin mengatakan bahawa JAKIM itu WAHHABI?

Gambar kulit depan buku tersebut seperti di bawah:

______________________________________________________________________________

INFORMASI

[1] Untuk memaca hukum hakam selanjutnya, anda boleh klik link di bawah:


[2] Anda semua boleh dapatkan kuliah Ustaz Fathul Bari berkenaan sunnah dan isu semasa berkaitan. Klik link di bawah:


LAMAN WEB RASMI KAMI: www.1manhajsalaf.blogspot.com

1 comments:

Anonymous said...

Mmg betul la ape yg JAKIM cakap tu, x boleh bertawasul memohon tawassul KEPADA ROH ORANG MATI supaya roh itu MENOLONG MENUNAIKAN HAJAT KEPERLUANNYA atau MEMOHON SUPAYA ROH TERSEBUT MELEPAS ATAU MENOLAK SESUATU BALA BENCANA YANG MENIMPANYA, atau MEMOHON SECARA BERNAZA DENGAN KATANYA "WAHAI SYEKH SI ANU...." dengan DISEBUT NAMANYA dan lain-lain lagi. Ini sememangnya pegangan ASWJ. Akan tetapi tawassul yang memohon kepada Allah SWT dengan keberkatan para alim ulama adalah diharuskan. Ini juga adalah dari manhaj ASWJ.. Jadi, yang bid'ahnye adalah memohon kepada si mati bukan memohon kepada Allah.. Jelas..

Post a Comment